דטורה סטרמוניום (D. stramonium) הוא אחד מצמחי המרפא הפולקלוריים הידועים ביותר. זהו עשב שוטה ורעיל בעל סגולות מרפא שהוכח כבעל פוטנציאל רפואי רב עם תועלת ושימוש רב ברפואה עממית.
נראה כי דטורה נפוצה באופן טבעי ברוב האזורים הממוזגים והטרופיים בעולם. שני המינים הידועים ביותר הם Datura inoxia ו- Datura stramonium. שניהם שימשו בהקשר שמאני למטרות דתיות ברוב היבשות מאז תחילת ההיסטוריה המתועדת.
הרעילות של הדטורה עשויה להשתנות מאוד מצמח אחד לשני ותלויה בגילו, במיקום ובתנאי האקלים. מספיק כחצי כפית של זרעים כדי לגרום למנת יתר של דטורה.
היסטוריה
במשך מאות שנים נחשבו מינים שונים של דטורה כצמחים קדושים על ידי עמים רבים ברחבי העולם. דטורה שייכת למשפחת הסולניים, הכוללת גם צמחי מאכל כמו עגבניות, תפוחי אדמה, חצילים ופלפלים.
השם דטורה (Datura) בא מסנסקריט ומשמעותו "שכרון אלוהי". הצמחים גדלים בדרך כלל כצמחים חד שנתיים או רב שנתיים עשבוניים, ומאופיינים בפרחים דמויי חצוצרה צבעוניים, המדיפים בדרך כלל ריח. הם מניבים תרמילי זרעים בגודל אגוז המכוסים בקוצים, ומכאן השם הנפוץ באנגלית "תפוח קוצני".
משנת 1330 עד 1700, צמחים סולניים נחשבו כ"התגלמות השטן". חיילים אנגלים בקולוניות בארה"ב קיבלו בטעות סלט עם דטורה ולאחר מכן חוו מספר ימים של התנהגות לא סדירה.
מקורותיו של הדטורה לוטים בערפל בשל תפוצתו הרחבה של המין, אך נראה כי במקסיקו ובמרכז אמריקה נמצא הריכוז הגדול ביותר. מכאן ההשערה כי הוא כנראה יובא לאירופה על ידי מגלי ארצות. אחרים סבורים שמקור הצמח באגן הים הכספי, משם התפשט דרומה לאפריקה ומזרחה לאסיה, והובא לאירופה על ידי מטיילים בימי הביניים. השימוש בטורה השתלב לאחר מכן באמונה התרבותית אשר נחשבה כ"כישוף".
נראה כי דטורה (Datura) מילאה תפקיד חשוב כ"צמח תרבות", במיוחד באסיה ובעולם החדש, במשך שנים רבות. בחלקים אלו של העולם, הצמח זכה להערכה במיוחד בשל יכולתו לעורר חלומות בעלי חזון, לסייע בחיזוי העתיד ולחשוף את הסיבות למחלות ולחוסר מזל. תיעוד מצביע על כך שהאצטקים הכירו את הדטורה. מין מסוים שימש עבור חוקן או לשיכוך כאבים בטקסי חניכה. הוא ניתן גם כחומר הזיה. מין אחר שנקרא בפי האצטקים אטלינן, היה כה נערץ שרק הכוהנים הורשו להשתמש בו. הוא כביכול אפשר להם לדבר עם האלים ולחזות את העתיד. Datura ceratocaula שימשה כמשחה לטיפול בכפות רגליים סדוקות, פצעים, חבורות, פצעונים, כחבישה לכיבים וכסיכה לכאבים ראומטיים.
יתרונות
דרכי הנשימה - דטורה, המפורסמת כתרופה מסורתית לבעיות נשימה, יעילה במיוחד כטיפול לאסתמה. מכיוון שיש לו תכונות אנטי דלקתיות, מכייחות ונוגדות עוויתות, הצמח מועיל מאד בטיפול בבעיות נשימה כולל הצטננות, שפעת, שעלת, אסטמה, ברונכיטיס וכו'. הוא מכייח טבעי ועוזר בסילוק המשקעים הריריים בתוך חללי החזה והאף. הוא גם מחזק את שרירי הריאות ומשפר את תפקודן.
לב – בזכות נוגדי החמצון הטבעיים שבה, הדטורה ממלאת תפקיד מרכזי בטיפול במגוון מחלות לב. היא מרגיעה ולכן תורמת להפחתת לחץ דם ודופק גבוה, מחזקת את שרירי הלב, מורידה את רמות הכולסטרול בדם ומונעת הצטברות שומנים.
מרגיעה את המוח – דטורה מפורסמת בהשפעותיה על המוח האנושי. תכונות אדפטוגניות, היפנוטיות ומרגיעות לא רק משפרת את מצב הרוח אלא גם משחררת מתח. היא עוזרת לווסת את רמות הסרוטונין וכך מפחיתה תסמינים שונים של חרדה, אי שקט, ודיכאון.
פוריות – דטורה (Datura) ידועה כמגבירה חשק מיני ומשפרת את הפוריות אצל גברים ונשים כאחד. מלבד הפחתת מתח נפשי וחרדה, הצמח מגביר את זרימת הדם באיברי המין ומשפר בכך את ייצור ההורמונים הזכריים, ואת תנועתיות ואיכות הזרע אצל גברים. אצל נשים, הוא מאזן את ייצור הפרוגסטרון ומרפה את שרירי הרחם.
מערכת החיסון – שפע נוגדי החמצון והחומצה האסקורבית הקיימים בדטורה הופכים אותה לאחת התרופות העממיות הידועות לשיפור המערכת החיסונית ולהגנה מפני זיהומים שונים. דטורה מציגה גם תכונות אנטי-ויראליות, אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטרייתיות חזקות, אשר מקלות על ריפוי פצעים. היא ממריצה את הייצור של תאי דם לבנים ומסייעת בהקלה על חולשה כללית ועייפות.
עיכול – דטורה מהווה תרופה יעילה לשלל בעיות במערכת העיכול. היא מפחיתה היווצרות גזים, נפיחות, עצירות, והתכווצויות בטן. היא מאזנת את החומצה בקיבה ושומרת על עיכול תקין.
נדודי שינה – על ידי הפחתת רמות הקורטיזול, שהוא הורמון לחץ, לדטורה יש יכולת משמעותית בהפחתת מתח. היא מרגיעה ונמצאת בשימוש נרחב לשיפור איכות ומשך השינה. דטורה יכולה לעזור במיוחד לשינה רגועה וללא הפרעות לסובלים מנדודי שינה או הפרעות שינה אחרות על ידי הרגעת העצבים, ויסות הורמונים והפחתת כאב ודלקת.
כאב ודלקות – הדטורה מסוגלת לשכך כאבים ולהפחית דלקתיות, ולכן מקלה על דלקת פרקים, התכווצויות שרירים וכו'. ניתן למרוח מיץ של עלי דטורה, קיקיון ופתילת המדבר על מפרקים דלקתיים ונפוחים להקלה.
חום – פרי הדטורה משמש ביעילות בטיפול בסוגים שונים של חום מהצטננות, שפעת או גורם אחר. הפרי המטוהר מפחית את טמפרטורת הגוף ומעכב התפתחות של טפילים, ומכאן מונע החמרה של זיהום בגוף.
העור והשיער – דטורה עמוס בוויטמין C ונוגדי חמצון, ולכן משמש לטיפול בנזקי חמצון של רדיקלים חופשיים כתוצאה מקרני השמש, ומפחית סימני הזדקנות. הוא גם יעיל מאוד בהפחתת אקנה ופצעונים, ומעניק עור חלק וזוהר. הדטורה ממלאת גם תפקיד מרכזי בצמיחת שיער מכיוון שהיא מגבירה את זרימת הדם בקרקפת ובזקיקי השיער. על פי תורת האיורוודה, מריחת משחה העשויה ממיץ דטורה על הקרקפת מרפאת התקרחות גברית ומונעת נשירת שיער פתאומית וסוגים שונים של זיהומים בקרקפת.
הנקה – בצריכה יומית, דטורה ומרכיביה מעודדים ייצור של פרולקטין וקורטיקואידים, המסייעים בייצור חלב אם, ומשפרים את איכות החלב.
שתן – הנוכחות של נוגדי חמצון בדטורה מועילה ביותר בטיפול בדלקות שתן, באבנים בכליות והפרעות אחרות בכליות. בנוסף, תכונות המפחיתות עוויתות מאפשרות לאבני כליה שכבר נוצרו לעבור בקלות דרך מערכת השתן עם פחות כאב.
זיהומים בפה – התכונות נוגדות החיידקים, באבקה או בשמן דטורה מסייעות בסילוק ריח רע מהפה וחיידקים מחלל הפה ובכך מונעות נפיחות, דימומים ובעיות אחרות. ניתן להשתמש באבקה של דטורה לצחצוח השיניים ובכך להפחית כאבי חניכיים וריח רע מהפה.
סיכונים
דטורה ידועה כבלתי צפויה ביותר ובעלת פוטנציאל לגרום לתוצאות שליליות, אשפוז או מוות. נראה שהרעילות וההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח של שימוש קבוע בדטורה לא נחקרו בהקשר מדעי כלשהו והמינון הרעיל המדויק אינו ידוע. הסיבה לכך היא ששימוש ארוך טווח בדטורה הוא נדיר מאוד והרוב המכריע של האנשים שמנסים את הצמח אינם רוצים לחזור על החוויה.
בתרבויות מסורתיות, ניסיון רב וידע מפורט אשר נצבר על השימוש בדטורה היה גורם קריטי במזעור הנזק. תקריות קטלניות רבות מתרחשות אצל משתמשים מודרניים חסרי ידע מסורתי שצורכים דטורה. לדוגמה, בשנות ה-90 וה-2000, התקשורת בארצות הברית פרסמה סיפורים על מתבגרים וצעירים אשר נפטרו או חלו באופן קשה כתוצאה מצריכה מכוונת של דטורה. יש גם מספר דיווחים בספרות הרפואית על מקרי מוות לאחר צריכה של דטורה. ילדים רגישים במיוחד להרעלת אטרופין והפרוגנוזה שלהם צפויה להיות קטלנית.
בחלקים מסוימים של אירופה והודו, דטורה שימשה כרעל פופולרי להתאבדות ורצח. מ-1950 עד 1965, המעבדות הכימיות הממשלתיות בהודו חקרו 2,778 מקרי מוות שנגרמו כתוצאה מבליעת דטורה.
השפעות
ההשפעות הפיזיות של דטורה כוללות:
· תחושת כבדות
· תחושות גופניות כמו זרם חשמל או כאבי פרקים
· פחות מדי או יותר מדי מתן שתן
· אישונים מורחבים
· שינויים בקצב הלב, במיוחד דופק לא סדיר או מהיר
· עצירות
· התייבשות
· לחץ דם גבוה
· טמפרטורת גוף גבוהה
· הזעה מוגברת
· אובדן שליטה מוטורית
· התכווצויות שרירים ועוויתות
· הזיות, במיוחד בחוש הריח והמישוש
· טשטוש
· חוסר מנוחה ברגליים
ההשפעות הקוגניטיביות של דטורה כוללות:
· שינויים (הגברה או הפחתה) באנרגיה המנטלית
· דיכוי מוטיבציה
· שכחה
· חרדה
· דכאון
· עייפות
· בלבול
· הזיות
· ניתוק מן העצמי (דה-פרסונליזציה) ומן המציאות
· דיכוי רגשי
· פרנויה, כולל תחושות של אבדון
· האטה בעיבוד מידע
· קושי בדיבור
· פסיכוזה
· תחושת עיוות זמן
· הזיות, כולל ראיה או שמיעה של אנשים או חפצים שאינם נוכחים
מעמד חוקי
דטורה גדל באופן טבעי והינו חוקי לגידול, למכירה ולצריכה ברוב מדינות העולם. עם זאת, השימוש הגידול והסחר מוגבל ואף אסור על ידי החוק באוסטרליה, ברזיל ובריטניה.