קאנה הוא צמח סוקולנט בעל עלים מלאי נוזלים בצבע ירוק עז. הסוג נקרא על שם המראה הצפוף המזכיר שלד הנוצר על ידי העלים היבשים של השנים הקודמות. הצמח מעובד בקלות והפך פופולרי בקרב אספנים אתנו-בוטניים רבים ברחבי העולם.
בעוד שקאנה הינו חוקי בכל המדינות, הוא זכה לתשומת לב מועטה מחוץ לדרום אפריקה. המרכיבים הפעילים העיקריים שלו הם מסמברין ומסמברנון. למרות שהוא תואר כמעורר הזיות בכמה מאמרים, הקאנה הוא פסיכואקטיבי קל בלבד ולעתים קרובות נעשה בו שימוש עם צמחים אחרים, במיוחד קנאביס או זנב אריה (Leonotis leonurus), אך הוא אינו נחשב לפסיכדלי.
קאנה (Kanna) נצרך בדרך כלל בלעיסה, אך ניתן ליטול אותו גם כתה, בעישון או בקפסולות. ניתן גם להסניף אותו כאבקה דקה, הגורמת לאופוריה רגועה או משפרת את מצב הרוח ומחדדת את המחשבה, מלווה במצב של עירנות נינוחה והפחתה בחרדה. קאנה נחשב לצמח אמפתוגני – הוא פותח את הלב, מגביר את האמפתיה ועוזר להרגיש מחובר יותר.
היסטוריה
משערים כי חלק גדול מיצירות האמנות על סלעים של דרום אפריקה, שנראה כי חלקם נעשו עם דמיון עשיר, נוצרו בהשראת השימוש בקאנה. קאנה תועד לראשונה במהלך המאה ה-16 על ידי חוקרים הולנדים בדרום אפריקה. למרות שאנו מתייחסים כיום ל- Sceletium tortuosum כקאנה, קיים מסתורין סביב הרקע שלו. נהוג לחשוב שהצמח שימש בדרום אפריקה כחומר המשנה את מצב הרוח על ידי ציידים-לקטים בתקופה הפרהיסטורית.
הדיווח הראשון על קאנה הגיע מפי פיטר פלוריס, שמזכיר את הצמח ב"המסע אל הודו המזרחית בגלובוס" 1611-1615. לפי העדות של פלוריס, הקאנה מזכיר את הג'ינסנג הקוריאני מכיוון שיש לו "מוניטין יוצא דופן בסין כחומר משקם". עם זאת, הוא לא הצליח להשיג דגימה טריה. יאן ואן ריבק כתב את התיאור הידוע הראשון על השימוש בצמח בשנת 1662. ואן ריבק סחר עם שבטים ילידים בדרום אפריקה, והחליף כבשים בקאנה, שזוהה שוב כצמח המזכיר ג'ינסנג.
הבוטנאי והאסטרונום פיטר קולבה דיווח כי בני השבטים Hottentot וה- Namaquaa צורכים צמחים הידועים כקאנה או צ'אנה, אותם הם לועסים בטקסים שלהם, וכי הוא גורם להזיות. לרוע המזל, רוב החוקרים התרשלו ולא סיפקו מידע כלשהו על המקור הבוטני. הבושמנים הדרום אפריקאים משתמשים בשם קאנה עבור Sceletium tortuosum ועבור אנטילופת האילנד (Taurotragus oryx) הקסומה. הבושמנים התייחסו לאילנד כ"חיית הטראנס" הקשורה קשר הדוק להורדת גשם וגילוי עתידות.
השפעות של קאנה
על פי דו"ח היסטורי: "הרוח החייתית שלהם נעשתה מלאת חיים, עיניהם נצצו, ופניהם קרנו בצחוק ואושר. עלו בהם אלף רעיונות מקסימים, עם שמחה עדינה שהביאה להנאה מכל בדיחה, אפילו הפשוטה ביותר".
כפי שניתן להבין מתיאור זה, קאנה גורם לשיכרון חושים וריגוש, אך ההשפעות של מינונים קטנים שונות בתכלית. אלה יכולות לכלול הקלה מחרדות ומתח, עלייה בביטחון העצמי, תחושת רווחה וירידה קלה בעכבות, מה שמאפשר קשר חברתי עמוק יותר. ההשפעות יכולות לכלול גם אופוריה ותחושות של שלווה מדיטטיבית. "מספר משתמשים הרגישו שההרפיה שעורר הקאנה אפשרה להם להתמקד במחשבות וברגשות פנימיים, או להתרכז ביופיו של הטבע." קאנה יכול גם להגביר את הרגישות של העור והמגע, ולשמש כאפרודיזיאק. מינונים גבוהים יותר, במיוחד בשילוב עם קנאביס סאטיבה, יכולים לגרום לחזיונות.
על פי רשמים של משתמשים, ל- קאנה (Kanna) יש מעט תופעות לוואי הכוללות כאבי ראש, אובדן תיאבון ודיכאון.
יתרונות
היתרונות של קאנה (Sceletium tortuosum) כוללים:
· שיפור במצב הרוח, הפגת מתחים והשראת תחושות של אושר, רווחה ובריאות
· שיפור המיקוד והקוגניציה
· הפחתת כאב
· הפחתת רעב
קאנה (Kanna) ידוע גם כמסייע בהתגברות על התמכרות.
הילידים בדרום אפריקה שותים חליטה של עלי קאנה כמשכך כאבים ולדיכוי רעב.
סיכונים
סיכון קטן ומינורי בצמח הקאנה הוא חומצה אוקסלית (oxalic), אבל עבור כאשר הקאנה מותסס כהלכה זו לא אמורה להוות בעיה. מומלץ לא לצרוך קאנה טרי או מותסס באופן חלקי.
מכיוון ש- קאנה (Kanna) מעכב ספיגה חוזרת של סרוטונין, הוא עלול ליצור אינטראקציה מסוכנת עם חומרים אחרים, כולל Warfarin, תרופות אנטי פסיכוטיות, Sibutramine, Tramadol ו- St. John's Wort. יש לנקוט זהירות אם הנכם נוטלים תרופות פסיכואקטיביות כגון תרופות נגד חרדה, תרופות הרגעה, תרופות היפנוטיות או תרופות נוגדות דיכאון.
מכיוון שקאנה מעכב ספיגה חוזרת של סרוטונין, אין להשתמש בו גם עם תרופות מסוג SSRI אחרות (מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין). יותר מדי סרוטונין במערכת העצבים עלול לגרום למצב הנקרא תסמונת סרוטונין. התסמינים של תסמונת סרוטונין משתנים מאדם לאדם, והם נעים בין קלים ועד לסכנת חיים.
שימוש טיפולי
הפרמקולוגיה של ה- קאנה (Kanna) עדיין לא ידועה במלואה, אך תמציות Mesembrine ו- Sceletium tortuosum עשויות לפעול כתרופות נוגדות דיכאון טבעיות. במחקרים קליניים, אנשים שנטלו תמצית Sceletium tortuosum תחת השם המסחרי, Zembrin, דיווחו על שיפור בשינה והפחתת מתח. תמצית מטוהרת של Sceletium tortuosum שניתנה לחולדות הייתה יעילה בערך במחצית מאשר אימיפרמין, כנוגד דיכאון. תמצית Sceletium tortuosum עשירה במסמברין הוכחה כמפחיתה את הורמון הסטרס, קורטיזול. חוקרים משערים שהתמצית עשויה להיות שימושית עבור הסובלים ממתח נפשי ולחץ דם גבוה. תוצאות אלו טרם אומתו במחקרים בבעלי חיים או בבני אדם.
מיתוסים
בספרות דווח כי הקאנה מעוררת מאוד ומזכירה קוקאין, על גבול ההזיה. בהתחשב בבלבול סביב השמות, ייתכן שהיה צמח שגרם להשפעות מסוג זה בעבר, אבל הקאנה המודרני, Sceletium tortuosum, לא גורם להשפעות חזקות כאלו.
מעמד חוקי
Sceletium tortuosum חוקי בכל המדינות על כל צורותיו (מיובש, תמצית ותמיסה) כאשר הוא נמכר כתכשיר צמחי. הוא נמכר בגלוי בחנויות טבע רבות. במדינות רבות, קיימות תקנות המגבילות הצהרות לגבי התכונות של תרופות צמחיות כלשהן, כך שכמו צמחי מרפא רבים אחרים, הוא נמכר כמוצר צמחי בלבד המבוסס על שימוש מסורתי. בדרום אפריקה, תמצית קאנה נמכרת כתרופה בשם זמברין, הניתנת רק עם מרשם רופא.