מדוע דה-קרבוקסילציה של קנאביס כל כך חשובה?

הפיטוכימיקלים המצויים בקנאביס גולמי שונים לחלוטין מאלה שנמצאים בפרחים מחוממים או שרופים. האמת היא שקנאביס גולמי אינו מכיל כלל או מכיל רק כמויות מזעריות של מולקולות פסיכוטרופיות. הפרחים הדביקים והטריים שלהם עשירים הרבה יותר במה שנקרא חומצות קנבינואידיות, שהן המקדימות לאותן מולקולות נחשקות.

תגובה מולקולרית מבוקרת תרמית – המכונה דה-קרבוקסילציה (Decarboxylation) – נדרשת כדי להמיר חומצות קנבינואידיות שאינן פסיכוטרופיות לקנבינואידים פסיכוטרופיים, אותם חומרים הגורמים ל-היי שאנו מכירים ואוהבים.

מדוע דה-קרבוקסילציה של קנאביס כל כך חשובה? המשיכו לקרוא כדי לגלות הכל על אותו תהליך חשוב. במאמר זה תלמדו על המנגנון המדויק של דה-קרבוקסילציה של פרחי קנאביס ומדוע זנים מסוימים עשירים יותר ב-CBD.

דקרבוקסילציה: מה זה בדיוק?

המונח דקרבוקסילציה נשמע כמו מונח מסובך, אבל הוא למעשה מתייחס לתהליך כימי פשוט החיוני כדי ליהנות מההשפעות של קנאביס.

מהן חומצות קנבינואידיות?

אם אי פעם הסתכלתם מקרוב על פרחי קנאביס, בוודאי שמתם לב לשכבה זעירה עם מבנה גבישי. בלוטות אלו, הידועות גם כטריכרומות, אחראיות על יצירת שרף מלא בחומצות קנבינואידיות כגון THCA ו- CBDA.

ככל שהתפתחה ההבנה של המדע סביב קנאביס, חוקרים גילו שלמולקולות הללו יש השפעות ייחודיות משלהן. כשאתם מדליקים ג'וינט או לוחצים על הכפתור במכשיר האידוי, אותן מולקולות נחשפות לטמפרטורות גבוהות. חום זה גורם לאחר מכן להסרה של קבוצה קרבוקסילית. בקיצור, תהליך זה נקרא דקרבוקסילציה. בתהליך זה מומרים ה- THCA, CBDA וחומצות קנבינואידיות אחרות לקנבינואידים המוכרים (כלומר, THC, CBD וכו'), המספקים לנו את ההשפעות הידועות שלהם.

באיזו טמפרטורה מתרחש תהליך הדקרבוקסילציה?

דה-קרבוקסילציה של THCA ו-CBDA מתרחשת בדרך כלל באותה טמפרטורה. אלה הופכים ל- THC ו- CBD בתנאים של 110 מעלות צלזיוס למשך 30-45 דקות.

טמפרטורה זו נמוכה מספיק כדי למנוע מהטרפנים הארומטיים ופיטוכימיקלים חשובים אחרים לאבד את צורתם והשפעתם.

הפעלת הקנבינואידים

תהליך הדה-קרבוקסילציה משמש להפעלת ההשפעות הפסיכוטרופיות (THC) של הקנאביס בנוסף לחיזוק המרכיבים המועילים הקיימים (CBD וכו') בו. בעוד שבעישון ואידוי דה-קרבוקסילציה מתרחשת באופן טבעי, נדרשת מעט יותר הכנה אם רוצים להכין מוצר קנאביס לבליעה.

מונע צמיחה של פתוגנים

הדה-קרבוקסילציה גורמת גם לאפקט של הגנה. למרות שפרחי קנאביס ידועים כפחות רגישים לפתוגנים בסוף מחזור הצמיחה שלהם, הם עדיין יכולים להיפגע בזמן האחסון. דקרבוקסילציה מסייעת בהסרת לחות עודפת מפרח הקנאביס, ובכך ממזערת את האפשרות של פתוגנים מיקרוביאליים להרוס את היבול.

מדוע גם זני CBD דורשים דקרבוקסילציה

במהלך תהליך דקרבוקסילציה, CBDA מומר ל-CBD. למרות ש-CBDA מתאפיין גם כן בהשפעות מעניינות, CBD מציע הרבה יותר יתרונות. לפני הכנת חומרי מאכל, תמיסות או שמנים מפרחי CBD, חשוב מאד להעביר אותם תהליך של דקרבוקסילציה לקבלת התוצאות הטובות ביותר. טמפרטורת הדקרבוקסילציה זהה פחות או יותר עבור רוב הקנבינואידים העיקריים.

קנבינואידים

קנבינואידים מתאדים בטמפרטורות שונות, מה שאומר שטמפרטורה ספציפית תגרום לתגובה של קנבינואיד ספציפי. לכן, יש לכוון את הטמפרטורה בהתאם לזן – טמפרטורות שונות עשויות להביא לתוצאות טובות יותר עבור פרחים עתירי THC או עתירי CBD.

טרפנים ופלבונואידים

הטרפנים הם הקובעים באופן כללי את הטעם הייחודי של כל זן קנאביס.

בנוסף, הם גם יוצרים תגובות סינרגיות עם קנבינואידים, המעצימות את השפעותיהן.

פלבונואידים גם משלימים את הפיטוכימיה המורכבת של הקנאביס. בין יתר היתרונות, למולקולות אלו יש השפעה נוגדת חמצון. חלקם מופיעים בכל הצמחים, בעוד שאחרים הינם ספציפיים לקנאביס.

תמיסת דקרבוקסילציה ותרכיזים

תרכיזי קיף וקנאביס מציעים חוויה עוצמתית יותר מפרחי קנאביס. מגדלים בדרך כלל אוספים את השרף הנוצר בתהליך, מה שאומר שהטריכומות אינן חשופות לטמפרטורות גבוהות. על מנת להבטיח יעילות מרבית, מומלץ להשתמש בהליך המתואר לעיל כדי לגרום לדקרבוקסילציה של פרחי קנאביס לפני הכנת מוצרים שונים.

כיצד לבצע דקרבוקסילציה של קנאביס

במקרה של עישון ואידוי, הדה-קרבוקסילציה מתרחשת באופן טבעי כתוצאה מן החום והבעירה. התהליך כמעט פשוט מדי - הדלקת מכשיר האידוי או הג'וינט משחררת מיד את הקנבינואידים והטרפנים, כך שהאפקט הרצוי מתקבל מיד. עם זאת, ראוי לציין כי החום הגבוה יחסית הנוצר בשיטה זו "הורס" חלק מהמולקולות הנדיפות. האידוי הוא קצת יותר עדין.

מכשירי אידוי מחממים THC, קנבינואידים וטרפנים כמעט עד לנקודת הרתיחה שלהם כדי להפעיל אותם, וכך מנצלים אותם כמעט עד הסוף.

בתנור אפיה

זוהי ללא ספק השיטה הנפוצה ביותר לדה-קרבוקסילציה של קנאביס, במיוחד כאשר מכינים מאכלים, והיא מורכבת פשוט מאפיה של הקנאביס, באופן הבא:

1.      מפוררים את הקנאביס כך שניתן לפזר שכבה דקה ואחידה.

2.      מרפדים תבנית בנייר אפייה.

3.      יוצקים את הקנאביס הטחון לתבנית האפייה, מוודאים שהוא מפוזר בצורה אחידה.

4.      מחממים תנור ל-115 מעלות ואופים במשך 45 דקות.

5.      מערבבים את הקנאביס באמצע התהליך.

זהו. חשוב לשים לב לטמפרטורת התנור במהלך התהליך. למרות שאתם עשויים להתפתות לחמם את הפרחים בטמפרטורות גבוהות יותר כדי "לבצע את העבודה מהר יותר", זה למעשה יזיק, ופשוט יפרק את הקנבינואידים והטרפנים עד כדי הפיכת הפרחים לחסרי תועלת. חימום בטמפרטורות נמוכות יותר לפרקי זמן ממושכים היא השיטה הבטוחה והיעילה ביותר.

זו אמנם השיטה הפופולרית ביותר (ורבים יאמרו הקלה ביותר), אך ישנן דרכים רבות ואחרות שכדאי לשקול.

במיקרוגל

אם אין לכם 45 דקות פנויות לאפיה, אז השיטה הזו היא אידיאלית, ואפילו קצת יותר פרקטית. כמו בשיטה הקודמת, טוחנים היטב את הפרחים. מניחים במגש או קערה המתאימים למיקרוגל ומכוונים את המיקרוגל לעוצמה גבוהה למשך כ-90 שניות. בסיום, מוציאים את הפרחים ומריחים אותם. צריך להיות להם ריח חריף. אם הריח עדיין לא חזק, פשוט מערבבים ומחזירים את הכלי למיקרוגל למשך 60 עד 90 שניות נוספות. החיסרון היחיד כנראה של דה-קרבוקסילציה של קנאביס במיקרוגל, (בניגוד לתנור רגיל) הוא הקושי לשלוט בטמפרטורה.

בנוסף, תנורי מיקרוגל שונים מאוד ביניהם בעוצמה, כך שתצטרכו להתנסות עד שתגיעו להגדרה הנכונה. אם אתם חוששים לשרוף את הפרחים בצורה זו, מומלץ להשתמש בעוצמה נמוכה יותר ולאפות את הפרחים יותר זמן. השגיחו מקרוב על התהליך כדי למנוע מן הפרחים להישרף. אפשר לדעת אם הם מוכנים לפי הארומה.

בישול בוואקום – Sous-vide

שיטה זו גם היא גם דרך מצוינת לדה-קרבוקסילציה, מכיוון שאין בה כמעט מקום לטעויות. מכיוון שמים רותחים ב-100 מעלות צלזיוס, זה ממש בלתי אפשרי לשרוף את הקנאביס בשיטה זו. בנוסף, עם שימוש במדחום, תוכלו לבדוק את הטמפרטורה בצורה מדויקת מאוד ולוודא תהליך אופטימאלי.

כמו תמיד, טוחנים את הפרחים. לאחר מכן, מניחים אותם בשקית מיוחדת לבישול בוואקום ואוטמים אותה היטב. אם יש לכם תנור Sous-vide מדויק, כוונו אותו ל-95 מעלות, וחממו אותו במשך כשעה. אם אין לכם תנור Sous-vide, מלאו מחבת במים והביאו לרתיחה על אש גבוהה. לאחר הרתיחה, מנמיכים את האש ושומרים על טמפרטורת המים בין 95 ל-100 מעלות בעזרת מדחום. מניחים את השקית האטומה בוואקום במים ומבשלים כ- 60 דקות. סבלנות היא המפתח להצלחה בעת שימוש ב- sous-vide. שיטה זו נמשכת זמן רב משמעותית מאחרות, אך התוצאות מעולות.

השיטה ה"טבעית"

חשוב לציין כי קנאביס עובר דה-קרבוקסילציה באופן טבעי לאורך זמן אם הוא פשוט מונח ללא שימוש.

מספיקה חשיפה לאוויר כדי שה- THCA יהפוך בהדרגה ל- THC, וה- CBDA ל-CBD. עם זאת, זהו תהליך ארוך מאד, כך שכמעט בוודאות יידרש סוג של חום כדי להניע את התהליך.

בסופו של דבר, בכל שיטה שתבחרו, הדקרבוקסילציה חיונית כדי "לשחרר" את ההשפעות הפסיכוטרופיות של ה- THC ובלעדיה הקנאביס אינו פעיל ואינו משפיע מבחינה פסיכואקטיבית.

זנים נוספים

×

ברוכים הבאים למאגר זני הקנאביס (Strains List)

אתה בן 18 לפחות?

על ידי גישה לאתר זה, אתה מקבל את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.