מהו מירצן ומהן ההשפעות שלו?

כל מי שניסה איזשהו זן של קנאביס בעל השפעה נעימה ומרגיעה במיוחד, נתקל כמעט בוודאות בטרפן מירצן (Myrcene). טרפנים הם תרכובות ארומטיות אשר אחראיות לריח הייחודי שיש להרבה צמחים, כמו קנאביס, לבנדר, אורן, וגם קליפות הדרים וכו'. הניחוח של צמח מסוים נובע מן השילוב של מספר טרפנים. בטבע, תפקידם של הטרפנים הוא להגן על הצמחים מפני חיידקים, מזיקים או בעלי חיים. אם חוויתם את ההרגשה הנינוחה להפליא של הרפיה עמוקה לאחר השימוש בזני קנאביס מסוימים, יש לציין שהשפעה זו לא נובעת רק מן ה-THC וקנבינואידים אחרים. למעשה, מחקרים עדכניים הוכיחו כי מירצן עשוי למלא תפקיד מרכזי בהשפעות המשפרות את מצב הרוח או תחושת ה-היי שמשרה הקנאביס, והוא מגביר את ההשפעות המרגיעות, ומעצים את האיכות המקלה על חרדה.

מירצן: מה זה?

מירצן, ממשפחת הטרפנים הפשוטים ביותר – מונוטרפנים, נמצא לא רק בקנאביס, אלא גם במנגו, כשות, טימין, עלי דפנה, הל ועוד צמחים רבים אחרים. זהו פחמימן טבעי ואורגני מצוין, אשר נוצר במהלך הפוטוסינתזה. מחקרים הראו כי מירצן קיים בכמויות הנעות בין 40% ל- 65% בתמציות קנאביס. יש לו ארומה של אדמה, מושק ותבלינים, עם תווים של ציפורן לפעמים.

מירצן הוא במקרה גם אחד הטרפנים הנמצאים בשכיחות הגבוהה ביותר בקנאביס. בהולנד, למשל, הממשלה אישרה כמה זנים של קנאביס, כולל הזנים בדרובינול, בדרוקן ובדיול. בוצע ניתוח של כל זן קנאביס ושל האדים שהוא משחרר, באמצעות טכניקת אידוי "הר געש".

5 התרכובות הנפוצות ביותר באדי קנאביס היו:

בדרוקן: THC, טרפינולן, קנביגרול (CBG), מירצן וציס-אוקסים

בדרובינול: THC, מירצן, קנביגרול, קנאביק-כרומן (CBC) וקמפן

בדיול: CBD, THC, מירצן, קנביגרול וקנאביק-כרומן

כפי שניתן לראות, הניתוח מוכיח כי מירצן הוא למעשה אחד הטרפנים הנפוצים והחשובים בקנאביס.

למה משמש מירצן?

כמו רבים מהטרפנים המצויים בקנאביס (ובצמחים אחרים), המירצן יכול לשמש כמשפר טעם וארומה טבעי באינספור מוצרים. הכמות הקטנה של מירצן בבירה, למשל, היא המעניקה לה ריח בלסמי ייחודי ונעים יחד עם ניחוח מפולפל. למעשה, לרוב מדובר בתרכובת ביניים המשמשת את תעשיית הבשמים בשילוב עם ריחות אחרים לייצור תערובות ארומטיות אחרות.

מהן תכונות המפתח של מירצן?

מחקרים אחרונים הדגישו כמה מאפיינים מעניינים ויוצאי דופן של מירצן (Myrcene) . מעניין במיוחד לגלות שלמירצן יש השפעות מרגיעות וגם משככות כאבים, אנטי דלקתיות ומרגיעות שרירים. מחקרים שבדקו את איכויות ההרגעה של מירצן על עכברים, מצאו כי המירצן מפגין השפעות מוטוריות (מרגיע שרירים). הוכח גם שהוא משפיע על השינה. למרות שהוא לא הביא להירדמות מהירה יותר, הוא האריך את משך זמן השינה אצל נבדקים.

נוגד דלקת

במחקר על דלקת מפרקים ניוונית, נחקרה השפעת המירצן על מחלה מתישה זו. התוצאות הראו כי מירצן הפגין השפעות אנטי-קטבוליות ואנטי-דלקתיות משמעותיות על כונדרוציטים אצל בני אדם, ולכן, מכיוון שנראה שהוא יכול לעצור או לפחות להאט את ההתפתחות של דלקת מפרקים ניוונית ומוות הסחוס, בהחלט נדרש מחקר נוסף.

מחקר זה חשוב ומשמעותי מאד, מכיוון שאין כיום פתרון אמיתי לדלקת מפרקים ניוונית. לכן, כל מחקר המציג משהו שעשוי להאט את ההשפעות הניווניות של מחלה זו הוא בעל ערך ועניין עצום. העובדה שחוקרים מגלים שוב ושוב כי למירצן יש השפעה אנטי דלקתית משמעותית מעידה על כך שהוא עשוי להוות גורם חשוב ביותר במאבק המתמשך נגד דלקת מפרקים ניוונית.

מירצן כמשכך כאבים - הקשר שלו עם עשב לימון

משתמשי קנאביס רואים לעתים קרובות בקנבינואידים כמרכיב העיקרי בצמח האחראי על הפחתת כאב. עם זאת, מחקר שנערך לאחרונה מצביע על כך שמירצן לבדו יכול גם הוא להפחית כאב. ממצא זה תומך בראיות אנקדוטיות כמו גם בדיווחים על צמחי מרפא לפיהם מוצרים כמו חליטה של עשב לימון (שהמרכיב העיקרי בו הוא מירצן) מקלים על כאב. מעניין שלעתים קרובות מתברר שתרופות צמחיות מסורתיות נשענות על בסיס מדעי מוצק.

האם מנגו מגביר את השפעות הקנאביס?

מנגו מכיל מירצן, ולכן משתמשי קנאביס רבים החלו לתהות האם צריכת מנגו יכולה להגביר או לשפר את עוצמת ה-היי שהם חווים? מירצן נספג לתוך זרם הדם של הגוף בדרכים שונות כמו למשל בשאיפה לריאות באמצעות מכשיר אידוי. עם זאת, מירצן שנספג מאכילת מנגו חייב לעבור תחילה עיכול בקיבה לפני שיגיע לכלי הדם. תהליך זה יכול לקחת למעלה משעה או שעתיים, תלוי בקצב חילוף החומרים של אותו אדם. מבחינה מעשית, צריך לאכול את המנגו שעה עד שעתיים לפני צריכת הקנאביס, ואז צריך לקוות שהתזמון יסתדר.

לכן, לא סביר לצפות שמשהו כמו אכילת מנגו יחזק משמעותית את השפעת הקנאביס, אבל הוא בהחלט בעל חשיבות ועשוי לגרום לחוויה מעט שונה. אפשר לצפות לחוויה חלקה ורגועה יותר, אבל לא משהו שאפשר להשוות להשפעה של קנאביס חזק מאד.

מירצן וקנאביס תוצרת בית

היתרון של קנאביס הגדל בבית מזרעים נקביים או זנים פורחים אוטומטית, הוא השליטה שיש למגדל בכל הנוגע לגנטיקה של הצמח, אופן הייבוש והטיפול בצמחים. קנאביס שנמכר על ידי סוחרים פחות קפדניים מיובש לפעמים מהר מדי, מה שעלול לגרום לכך שהניצנים הופכים יבשים מדי ועם טעם מעופש. פרחים יבשים עם תכולת טרפנים מופחתת מעניקים חוויה גרועה מכיוון שלא רק שיש להם פחות טעם, אלא הם גם כמעט תמיד יהיו פחות יעילים. גידול קנאביס באופן עצמי מאפשר טיפול קפדני והתמקדות באיכות על פני מהירות התפוקה.

מירצן בקנאביס הגדל תחת תאורתLED

מגדלים הבוחרים להשתמש בתאורת לד בחלל הגידול, יחד עם טמפרטורות נמוכות יותר, מגלים לעתים קרובות שיש להם יותר טרפנים בתפרחות, במקום שאלה יתפוגגו באוויר. יצרנים המשתמשים בנורות לד עם שליטה בספקטרום מסוגלים לספק לצמחים תאורת אור כחול טהור במהלך הימים האחרונים של מחזור הצמיחה של הצמחים. שיטה זו מכונה "טיפול באור כחול" והיא מהווה בחירה פופולרית בקרב מגדלים מקצועיים. הסיבה לכך היא שכאשר עוברים לאור כחול מאור אדום בסוף פריחת הצמח, הצמח ממקד את מאמצי הפוטוסינתזה שלו בייצור טרפנים במקום בפריחה.

זנים נוספים

×

ברוכים הבאים למאגר זני הקנאביס (Strains List)

אתה בן 18 לפחות?

על ידי גישה לאתר זה, אתה מקבל את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.