קנאביס ויובש בפה

השימוש בקנאביס נפוץ מאז ומתמיד, כך שתופעת היובש בפה אינה בדיוק חדשה. עם זאת, רק ב- 15 השנים האחרונות לערך הפכה תופעת הלוואי המסוימת הזו לנושא של מחקר מדעי, ובכך מוקד לניסיון להבין טוב יותר את התופעה.

הדעה הנוכחית היא שכאשר THC נקשר לקולטנים בבלוטות של הלסת התחתונה, הוא מונע מאותן בלוטות לקבל אותות ממערכת העצבים. אחד מהם קשור לייצור רוק, ולכן מתרחשת ירידה משמעותית בכמות.

גורמים ליובש בפה מלבד קנאביס

עשויים להיות מספר טריגרים אחרים ליובש בפה. הראשון, צריכת נוזלים בלתי מספקת כמובן, במיוחד של מים, עשויה להיות אחראית לתופעה. כמו כן, כמויות מופרזות של מזונות יבשים ועתירי נתרן, כגון ביסקוויטים, צ'יפס, בשר מיובש או מוצרי חלב, יכולים גם הם לגרום לתסמינים אלו. בנוסף לנושאים הקשורים למזון, אנו רואים גם קשר למזג אוויר חם ויבש. החוויה עשויה להיות מוכרת גם למי שישן בפה פעור; למרות שהרוק מיוצר ללא הרף, במקרה כזה הפה מתייבש בקצב מהיר יותר ממה שניתן לייצר אותו.

האם יובש בפה מזיק לבריאות?

כשלעצמו, היובש לא מהווה סכנה לבריאות, אך הוא עשוי להיות תופעת לוואי הנובעת מבעיות בריאותיות אחרות, ולכל הפחות, יכול להיות לא נעים אם קיים לפרקי זמן ממושכים. בנוסף, יובש בגרון עלול לגרום לקשיים בבליעה, במיוחד אצל מי שכבר מועד לקושי כזה, כמו קשישים וחולים.

בריאות השיניים עשויה גם היא להיות מושפעת ממצב זה בטווח הארוך, שכן השיניים עלולות להתחיל להיחלש כשהן הופכות יבשות ורגישות יותר.

המדע מאחורי יובש בפה ועישון קנאביס

זה אולי נראה ברור שיובש בפה נגרם פשוט מן העישון, וזו הנחה הגיונית ונכונה, אבל זה רק חלק מהסיפור. הסיבה האמיתית ליובש בפה נובעת מהאופן שבו הקנבינואידים, התרכובות הפעילות בקנאביס, מתקשרים עם המערכת האנדוקנבינואידית בגוף האדם.

המערכת האנדוקנבינואידית מורכבת מקולטני קנבינואידים שנמצאים בכל הגוף, כולל המוח. קנבינואידים בקנאביס מפעילים את הקולטנים הללו, גורמים לכל מיני תגובות ומעוררים תהליכים מסוימים. ייצור רוק הוא אחד התהליכים המושפעים מכך.

ייצור הרוק בפה נשלט על ידי החלק של מערכת העצבים האוטונומית המכונה מערכת העצבים הפאראסימפתטית. זהו תהליך אוטומטי, שבו המוח שולח אותות לבלוטות הרוק כדי לעורר ייצור רוק, כל זאת מבלי שנצטרך לעשות דבר בנידון. מעניין שגם תת המודע שלנו יכול להשפיע על תהליך זה. לדוגמה, כאשר אנו חושבים על ארוחה טעימה, או אפילו חומרים מסוימים כמו חומץ או הדרים, אנו יכולים לגרום למוח שלנו לשלוח יותר אותות לבלוטות הרוק, ולהגביר את ייצורו.

מכיוון שקולטני הקנבינואידים קיימים בכל חלקי גוף האדם, אין זה מפתיע שחוקרים מצאו אותם גם בבלוטת הלסת התחתונה - השנייה בגודלה מבין שלוש בלוטות הרוק העיקריות.

התמודדות עם בעיות ייצור רוק

מלבד צריכת נוזלים מוגברת, בצורת לגימות קטנות של מים לעתים קרובות, דברים אחרים שניתן לעשות כדי להקל על תופעת יובש בפה לאחר עישון קנאביס, כוללים:

לעיסה

לעיסה מגרה את ייצור הרוק, מה שאומר שהיא יכולה לעזור ליובש בפה. לעיסה של דברים קטנים כמו למשל מסטיק, יכולה לעורר מחדש את בלוטות הרוק ביעילות רבה.

למי שלא אוהב או לא יכול להשתמש במסטיק, חלופות אחרות כוללות פירות יבשים או מזונות אחרים שהם בעלי מרקם לעיס. הקפידו לבחור באפשרויות דלות בנתרן, אחרת שיטה זו לא תהיה יעילה.

סוכריות

כשם שלעיסה יכולה להיות דרך טובה להמריץ את ייצור הרוק, גם מציצה של סוכרייה על מקל, סוכריה רגילה או סוכריה נגד שיעול יכולה לעזור – כפי שאנו עושים כאשר אנו חווים כאבי גרון מהצטננות או אלרגיות. מכיוון שלפעולת היניקה של ממתקים או סוכריות יש אותה ההשפעה כמו לעיסה. היא מגבירה את ייצור הרוק ומקלה על יובש בפה. יש כיום אינספור טעמים של סוכריות, ממתוק לחמוץ, למלוח ועד ללא סוכר.

מעניין לציין כי טעמים חמוצים הם החזקים ביותר בהפעלת בלוטות הרוק. לפיכך, סוכריות חמוצות עשויות להיות אפילו טובות יותר מאשר מתוקות, אם אתם יכולים לסבול אותן. לבעלי אמייל ומבנה שיניים חזקים במיוחד, הוספת פרוסת לימון או טיפת חומץ לתוך התערובת יכולה להעצים את ייצור הרוק.

תה צמחים

לצד יובש בפה שמעורר אי נוחות, מי שמעשן לאורך שנים (כל חומר) עשוי לחוות תחושה של כאב וגירוי בגרון כתוצאה מעישון. ברוב חנויות המכולת, ניתן למצוא בקלות מגוון חליטות צמחים, פירות או תה מתובל, שהם דרך טבעית ומצוינת לשמור על לחות בגרון: הוספת מעט מיץ לימון או ליים יכולה לתרום לתוצאה יעילה עוד יותר.

תמיסות לכאבי גרון

במקרים שבהם נראה כי תה או סוכריות אינם מפחיתים במידה מספקת את היובש, תכשירים שפותחו במיוחד לכאבי גרון עשויים להועיל. ניתן לרכוש תבליות או נוזלים אלו ללא מרשם – אלה משמשים לעתים קרובות זמרים ומרצים כדי להתמודד עם יובש בפה הנגרם מחרדה – ופועלים על העיקרון שהם מצפים את הריריות בפה ובגרון בשכבת הגנה לחה וכך עוזרים להיפטר מיובש בפה למשך זמן ארוך יותר.

הגבלת צריכת סוכר ומלח

בעוד שמזונות עתירי סוכר ומלח יכולים להיות טעימים מאוד (ולכאורה ממכרים), מיוחסות להם גם כמה תופעות לוואי שליליות מלבד אלה הידועות, כמו נזק ללב ולכלי הדם ומחלות כמו סוכרת. מוצרים עתירי סוכר או מלח גורמים לייבוש מהיר מאוד של הגוף, ולכן צריכה מופרזת תגרום לעתים קרובות ליובש בפה שיתפתח מהר יותר, במיוחד במקביל לעישון.

מכשיר אדים

עבור מי שישן עם פה פעור בלילה, לחות באוויר במהלך השינה עשויה לעזור משמעותית בהקלה על אי הנוחות בטווח הארוך.

בדרך כלל, בזמן השינה, הגוף מייצר יותר רוק בניסיון להגן על הפה ולמנוע ממנו להתייבש. פה פתוח כל הזמן יגרום לייבוש של הרוק, ובסופו של דבר יביא ליובש בגרון, ויפחית עוד יותר את ההנאה מעישון. הפעלת מכשיר אדים בחדר בזמן השינה יכולה לעזור משמעותית.

מוצרי טיפוח הפה

במקרה או לא, נענע – שנמצאת כמעט בכל משחות השיניים ומי פה ברחבי העולם – הוכחה  כחומר הממריץ את בלוטות הרוק. לפיכך, זוהי אופציה מצוינת לטיפול ביובש בפה, עם יתרון נוסף של שמירה על היגיינת הפה והבטחת נשימה רעננה – משהו שרוב מעשני הטבק והקנאביס מעוניינים בו.

זנים נוספים

×

ברוכים הבאים למאגר זני הקנאביס (Strains List)

אתה בן 18 לפחות?

על ידי גישה לאתר זה, אתה מקבל את תנאי השימוש ומדיניות הפרטיות.